NĚKOLIK TIPŮ, ABYSTE SI NA POKRMECH ZE „ZDRAVÉHO FRIŤÁKU“ SKUTEČNĚ POCHUTNALI
- Při smažení v trojobalu přidejte do strouhanky trochu oleje. Pokrm nebude tolik suchý a lépe se propeče.
- V trojobalu použijte místo strouhanky mleté kukuřičné lupínky (corn flakes). I bez tuku jsou křupavější než strouhanka.
- Vyzkoušejte rozprašovač na olej. Tím můžete pokrm před vložením do fritézy lehce poprášit – bude lépe chutnat, lépe se propeče a obsah tuku zůstane minimální.
- Pokud se vám bude jídlo lepit na mřížku košíku, můžete vypodložit pečicím papírem.
- Vyzkoušejte kvalitní oleje – olivový, lněný, kukuřičný, sezamový. Ftritéza se výborně hodí i k ohřevu smažených či grilovaných potravin – řízků i dalšího – vše je křupavější než z mikrovlnky.
- Vyzkoušejte i další obalovací směsi, např. japonské: strouhanka Panko oproti klasické strouhance krásně drží na připravovaném pokrmu a tuk se do ní vsakuje podstatně méně. Rovněž lze obalovat do škrobu, ať již bramborového či kukuřičného. Další možností je směs tempura, která se pouze smíchá s vodou a je vhodná k obalování mořských plodů a zeleniny.
- Při přípravě tučných jídel nalijte do spodního šuplíku trochu vody, odkapávající tuk se nebude připalovat a nepříjemně páchnout. Takto můžete připravovat slaninu, klobásky, ale třeba i burgery.
- V polovině přípravy pokrm obraťte či promíchejte.
- Někdo doporučuje fritézu před přípravu přeci jen na dvě tři minutky nechat předehřát.
- Kompenzujte tuk kořením – pro začátek vyzkoušejte například cayenský pepř, uzenou papriku, sušený česnek a cibuli nebo třeba uzenou mořskou sůl.
A několik receptů - další najdete v kuchařce, kterou dodáváme spolu s hrncem:
FALAFEL
Když už máte cizrnu uvařenou, můžete zkusit i další specialitu původem z Egypta.
Na přípravu falafelu budete potřebovat:
2 lžičky olivového oleje
1⁄2 šálku cibule na kostičky 1⁄2 šálku strouhané mrkve
1⁄2 šálku slaných kešu oříšků 1 šálek ovesných vloček
2 šálky vařené cizrny (nebo jedna konzerva)
2 lžíce sojové omáčky
šťáva z 1 citronu
1 lžíce lněného šrotu (nebo jiné
mouky)
1 lžička mletého kmínu a 1 lžička sušeného česneku 1⁄2 lžičky kurkumy
Na pánvi zahřejeme olej a až když je horký, přidáme cibulku a mrkev a 7 minut pečeme do měkka, poté vsypeme do velké mísy. Rozemeleme kešu oříšky a vločky, přidáme do mísy a okořeníme. Rozmixujeme cizrnu s citrónovou šťávou a sojovou omáčkou dohladka (sem tam nějaká hrudka i zapomenutá kulička cizrny je naprosto v pořádku). Z těsta vytvaruje 12 kuliček, které můžeme postříkat olejem, a poté vložíme do fritovacího košíku. Fritujeme 12 minut na 180 °C, přičemž v polovině obrátíme nebo protřepeme. Podáváme například na salátu z rukoly, mrkve, cibulky a černých oliv a zalijeme dipem z tahini (1⁄4 šálku tahini, lžička citronové šťávy, 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce vody, 1 lžíce sojové omáčky, kousek mletého zázvoru, 1⁄2 lžičky sušeného česneku).
POMMES AMANDINE ANEB BRAMBORY S MANDLEMI
Tradiční brambory v netradiční úpravě.
Potřebné suroviny:
300 g oloupaných brambor 1 žloutek
1 vejce
30 g mletých mandlí
15 g másla
25 g mandlových lupínků strouhanka
hladká mouka
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do studené vody, přivedeme k varu, osolíme a vaříme 15 minut. Necháme okapat a rozmačkáme či rozmixujeme na purée nebo-li kaši. Osolíme, opepříme. Přidáme žloutek, mleté mandle a máslo. Dobře promícháme. Na čtvrt hodinky dáme uležet do chladničky, poté tvarujeme malé kuličky. Ty posléze obalíme v mouce, rozmíchaném vajíčku a směsi strouhanky s mandlovými lupínky. Takto je opět necháme odpočinout. Následně je postříkáme olivovým olejem a vkládáme do Airfryeru nastaveného na 180 °C a pečeme do zlatova, přičemž občas košík vyndáme a protřepeme.
Varianta: pommes noisette: místo mandlí přidáme do těsta 4 lžíce bramborového škrobu, případně ochutíme stroužkem česneku a šalotkou a i při obalování mandle vynecháme... Vlastně dostáváme takové naše krokety.
S čím se pommes amandines jedí? Jsme ve Francii, první se nabízí trocha salátu se sýrem. Nebo s ochuceným tvarohem – bílý tvaroh smíchaný se solí, kořením (česnek, šalotka) a čerstvými bylinkami (petrželka, ale třeba také sušená či čerstvá máta) a k tomu opět trocha salátu zalitého olivovým, ale také nějakým oříškovým olejem.
KŘUPAVÉ TOFU KOSTIČKY
Tofu ke zdravé stravě prostě patří!
Potřebné suroviny:
1 kostku přírodního tofu
1⁄4 šálku kukuřičného škrobu 1 lžička uzené červené papriky
Škrob promícháme s červenou
paprikou (škrob vytvoří
výbornou křupavou krustu).
Tofu nakrájíme na kostičky a obalíme ve směsi. Vložíme do fritovacího košíku a smažíme na 180°C po dobu 12 minut (zhruba). Každé 4 minuty košík protřepeme. Můžeme posypat sekanou cibulovou a petrželovou natí.